Najčešći kvarovi toner kaseta

Najčešći kvarovi uključuju osnovne komponente toner kasete:

Ostali kvarovi uključuju:

 • recovery brisač
 • električne kontakte
 • zaptivne igle (štiftove)
 • ležajeve
 • poklopac OPC bubnja
 • kućište toner kasete

Ovo je spisak najčešćih problema i odnosi se uopšteno na sve modele toner kaseta.

OPC Bubanj

Najčešći kvar toner kasete se dešava upravo zbog OPC bubnja. Preko OPC bubnja prelazi brisač OPC bubnja koji briše višak tonera sa njega, kao i papir koji takođe prelazi preko njega u toku procesa štampe. Najčešći kvarovi OPC bubnja su:

Savršeno ravna i veoma tanka vertikalna linija

Ukazuje na ogreban OPC bubanj.

Tačkice koje se ponavljaju niz stranicu

Ukazuju na to da je oštećena sama površina OPC bubnja. Udaljenost između tačkica zavisi od obima samog OPC bubnja.

Sive mrlje preko stranice

Ukazuju na to da je OPC bubanj oštećen delovanjem sunčeve svetlosti na njegovu površinu. Udaljenost između mrlja zavisi od obima OPC bubnja.

Ne izlažite OPC bubanj direktno sunčevoj svetlosti.

Sivi tragovi koji podsećaju na tragove točkova uz ivicu leve ili desne strane lista

Ovaj kvar nekad podseća na pesak raznet vetrom koji se pojavljuje na bočnim stranicama kopije. Izaziva ga dotrajalost OPC bubnja (završen ciklus OPC bubnja). U svim navedenim slučajevima OPC bubanj je potrebno zameniti.

Ne postoji pouzdan način opravke oštećenog ili dotrajalog OPC bubnja.

Brisač OPC bubnja

Tanka siva linija koja se proteže od vrha do dna stranice

Uzrok je isečen ili istrošen brisač OPC bubnja.

Siva stranica sa tonerom vidljivim na OPC bubnju

Uzrok ovome je veoma star brisač OPC bubnja koji se stvrdnuo. Ostareli i stvrdnuti brisač se može prepoznati po tome što je požuteo.

Požutele brisače OPC bubnja nikada ne treba koristiti.

Loše podmazan brisač OPC bubnja

Loše podmazan (ili ne podmazan) brisač OPC bubnja će se okrenuti na pogrešnu stranu i tako oštetiti OPC bubanj. Iz istog razloga se brisač OPC bubnja može zalepiti za sam OPC bubanj ako toner kaseta nije korišćena neko vreme.

Magnetni valjak

Magnetni valjak je presvučeni aluminijumski valjak koji prenosi toner prah iz spremišta tonera na OPC bubanj. Loši otisci nastaju usled pohabanog ili izgrebanog magnetnog valjka. Toner prah ima abrazivna svojstva i njegovo dodatno pritiskanje na magnetni valjak od strane brisača magnetnog valjka dovodi do njegovog habanja tokom vremena.

Bleda kopija

Istrošen magnetni valjak je najčešći uzrok blede kopije. Magnetni valjak je prevučen crnim, elektroprovodljvim slojem, koji se vremenom skida sa njega. Ako se pri vizuelnom pregledu magnetnog valjka vidi siva cev, premaz se skinuo sa magnetnog valjka i treba ga zameniti. Ovaj kvar će se više manifestovati na kopijama koje imaju dosta osenčenih i zatamnjenih područja. Običan tekst će u većini slučajeva izgledati normalno.

Bele praznine na kopiji

One su izazvane ogrebotinama na premazu magnetnog valjka. Jedna ili dve sitnije ogrebotine obično ne izazivaju probleme, ali kada ih ima više, pojaviće se praznine na kopiji, posebno kada su ogrebotine na približno istim delovima magnetnog valjka.

Svetle i tamne krive linije preko stranice

Njih izaziva iskrivljen magnetni valjak. Ovo se obično dešava kada je središte magnetnog valjka (posebno onih metalnih) pritisnuto uz košuljicu pod uglom.

Mestimično štampanje

Do ovoga dolazi usled lošeg kontakta magnetnog valjka koji izaziva štampanje ili svetlih ili praznih strana.

Pune sive fleke koje se ponavljaju prema obimu košuljice magnetnog valjka

Ove fleke obično izaziva statički elektricitet na košuljici magnetnog valjka. Usisavanje tonera sa košuljice magnetnog valjka, kada je vlažnost vazduha ispod 40% (najčešće zimi, usled grejanja) će dovesti do pojave statičkog elektriciteta. Najbolji način da ga se oslobodite je čišćenje magnetnog valjka sredstvom posebno namenjenim čišćenju magnetnih valjaka.

Za čišćenje metalnih magnetni valjaka preporučujemo tečnost za čišćenje i poliranje magnetnih valjaka.

Korona (PCR) valjak

Korona (PCR) valjak vrši inicijalno naelektrisanje OPC bubnja, kao i uklanjanje ostatka naelektrisanja sa OPC bubnja na kraju ciklusa štampe. Zbog ove dvojne uloge, na njima se mogu dogoditi teški kvarovi. Većina kvarova će se više pojavljivati zimi, kada je vlažnost mala, za razliku od leta, kada je vlažnost velika. Najčešći manifesti defekta korona (PCR) valjaka su sledeći

“Duhovi”

Kada se slika koja je ištampana na vrhu strane bledo ponavlja ka dnu strane. Ovo se događa kada se spoljni premaz korona (PCR) valjka istroši ili kada se koristi previše tečnosti za čišćenje korona (PCR) valjaka, a ne obriše se dovoljno dobro.

Siva pozadina preko cele stranice

Javlja se kada je spoljni premaz korona (PCR) valjka potrošen.

Isečen korona (PCR) valjak

Izaziva ponavljajuće crne fleke čija međusobna udaljenost zavisi od prečnika korona (PCR) valjka.

Nasumične tačkice preko cele stranice

Mogu biti crne na belim delovima stranice ili bele na crnim delovima stranice. Njih izaziva previše pudera koji se zalepio za korona (PCR) valjak.

Brisač magnetnog valjka

Brisač magnetnog valjka određuje količinu tonera koja se nanosi na magnetni valjak. Dotrajao (požuteo, stvrdnut ili iskrivljen) brisač magnetnog valjka će dovesti do toga da kopije budu blede. Neispravan brisač magnetnog valjka će takođe praviti useke na površini magnetnog valjka koji posle mogu izazvati pojavu vertikalnih belih linija na kopiji.

Biksne magnetnog valjka

Biskne magnetnih valjaka drže tačno određeno odstojanje magnetnog valjka od OPC bubnja. Ivice OPC bubnja naležu na ove ležajeve. Naprsli, istrošeni, nedostajući ili tonerom napunjeni ležajevi će fizički skinuti fotoosetljivi premaz sa ivica OPC bubnja i na taj način ga oštetiti. Ovi ležajevi se moraju ispitati svaki put kada se radi dopuna toner kaseta i po potrebi bi se trebalo zameniti.

Recovery brisač

Recovery brisač navodi toner, koji je brisač OPC bubnja skinuo sa bubnja, u tank za otpadni toner. Oštećen recovery brisač će dovesti do pojave nasumičnih tačkica preko cele stranice. Najčešće oštećenje ovog brisača nastaje tako što se nehotice iskrivi prilikom dopune toner kasete. Toner će se onda nakupljati na vrhu brisača i početi da se prosipa po papiru. Što se više bude štampalo, sve će se više tonera akumulirati i zatim prosipati po kopiji.

Takođe je bitno napomenuti da je za dobru kopiju potreban i odgovarajući toner. Referentne liste tonera za dopunu možete videti na našem sajtu, a mi preporučujemo Toner King kao najbolji izbor tonera za dopunu Vaših toner kaseta.

Kontakt

 • Telefoni:
  011/319-39-59 
  011/319-47-94
 • Faks:
  011/319-39-06
 • Adresa:
  Luja Adamiča 32
  Beograd, 11070 Novi Beograd
  Srbija
 • E-pošta:
 • Radno vreme:
  Ponedeljak-Petak, 8-16h
 • Google+